lauantai 2. huhtikuuta 2011

sairaala vai sairaala?

Yksi juttu jäi mieleen pyörimään neuvolan jälkeen ja pohdiskeltiin asiaa vielä miehen kanssa myöhemmin.

Neuvolantäti nimittäin antoi mulle lapun, missä oli aikoja keskussairaalamme "auditoriovalmennuksille". Niistä voidaan sitten valita, että mihin halutaan mennä, kun raskausviikkoja on kasassa 30-34. Ok. Harmittelin siinä sitten vielä ääneen ettei enää synnytyssaleihin pääse tutustumaan ja että olisin kovasti kaivannut sellaista konkreettista opastusta. Neuvolantäti sanoi siihen sitten, että "voittehan te mennä myös xx-aluesairaalaan synnyttämään, siellä pääsee saliinkin tutustumaan, mutta vasta myöhemmillä viikoilla". Luulin, että kun alkuun valittiin synnytyssairaala, niin sitä ei voi enää vaihtaa. Halutessamme voimme kuitenkin vaihtaa sairaalaa jos haluamme, vaikka ultrat tehtäisiinkin keskussairaalassa.

Olen tässä lueskellut aluesairaalaan synnytyskokemuksia ja se on siis sellainen baby-friendly-hospital eli luonnonmukaisiin synnytyksiin ja imetykseen erikoistunut ja panostava pieni aluesairaala, siellä etenkin ensisynyttäneiden kokemukset tuntuu olevan järkiään positiivisia. Lisäksi sinne olisi lyhyempi matkakin (aluesairaalaan on meiltä n. 50-55 km ja keskussairaalaan noin 65-70 km). Mieskin innostui, että "sittenhän on lyhyempi matka kavereiden luo varpajaisiin". Tekisi siis mieli vaihtaa synnytyssairaalaa... Täytyy ensi kerralla neuvolassa kysellä vähän lisätietoja. Aluesairaalassa huonoina puolina on siis se, että jos jokin menee pieleen, niin valmius ei ole keskussairaalan tasoa, eikä siellä aina ole päivystävää lääkäriä paikan päällä. Synnytyksissä on kuulemma kuitenkin aina lääkäri.

Itseäni jotenkin kiehtoo ajatus pienestä yksiköstä, jossa ei oltaisi ihan liukuhihnapotilaita. Sinne pitäisi siis päästä myös tutustumaan ja saataisi parempaa tukea lapsen kanssa toimimiseen ja imetyksen alkuun. Pitäisikö kuitenkin ottaa varman päälle? Jos jokin kuitenkin menee pieleen?

Onko teillä hyvät lukijani ollut synytyssairaalavaihtoehtoja? Oletteko miettineet sairaalaa enemmänkin vai onko valinta ollut itsestäänselvyys? Millä perusteilla?

4 kommenttia:

 1. Enpäs muista olenko aikaisemmin kommentoinut tänne mitään, jonkin aikaa olen kuitenkin tätä säännöllisesti seurannut. Mukava blogi sinulla:) Paljon onnea odotukseen!

  Itse asun alueella, jossa on mahdollisuus valita keskussairaalaan ja vähän pienemmän aluesairaalan väliltä. Suunnilleen puolet tällä alueella asuvista äideistä valitsee keskussairaalan ja toinen puoli aluesairaalan (jonne on hieman lyhyempi matka). Kummastakaan sairaalasta en ole kuullut mitään negatiivista, päinvastoin.

  Kolmesta lapsestani kaksi on syntynyt pienemmässä aluesairaalassa ja kovasti tykkäsin (esikoisen syntymän aikana asuimme muualla). En kokenut minkäänlaista turvattomuutta, vaikka pienen sairaalan valmiustaso ei ihan keskussairaalatasolle ylläkään. Jos on etukäteen tiedossa riskisynnytys, niin sitten ohjataankin synnyttämään muualle. Sairaala oli/on kodinomainen, jossa sama henkilökunta toimii sekä synnytyssalissa että vuodeosastolla.

  Olet varmasti hyvissä käsissä vauvasi kanssa päätät sitten mennä mihin sairaalaan tahansa. Synnytyksien suhteen on todella lottovoitto syntyä Suomeen.

  VastaaPoista
 2. No tuon kuvauksen perusteella minä valitsisin tuon aluesairaalan ihan päätä pahkaa!

  Me valittiin synnytyssairaala puhtaasti tunnepohjalta: ollaan molemmat synnytty siellä. Ja toinen tosi tärekä valintakriteeri oli, että siinä sairaalass oli söpömmät vauvansängyt. JEI :D!

  -E

  VastaaPoista
 3. Heh, minä se täällä taas kommentoin näitä raskausjuttuja :). Mietin silloin joskus vuosia sitten, kun asuttiin pääkaupunkiseudulla ja Tammisaari oli vielä pystyssä, että haluaisin sinne ehdottomasti synnyttämään. Liukuhihnameininki ei kiehdo pätkääkään, vaan itse henkilökohtaisesti haluaisin rauhallisen ympäristön ja mahdollisuuden luonnonmukaisuuteen. Toisaalta kuten kirjoitit, kääntöpuolena on sitten se, että jos kaikki ei sujukaan hyvin, keskussairaala olisi parempi valinta. Voi olla, että itse olisin sitten lopulta kuitenkin jänistänyt ja päätynyt Haikaranpesään Kättärille. Ensisynnyttäjänä kun sitä ei vielä yhtään tiedä, miten se homma lopulta sujuu.

  VastaaPoista
 4. Kiitos ihanaiset jälleen kommenteistanne... Niinhän se on, että tämä on toisaalta-toisaalta -juttu, jota ei oikein kukaan muu voi päättää kuin me itse.

  Aikani tätä pääni sisällä pupellettuani luulen, että valitsemme aluesairaalan. Vahvistusta päätökselle tarvitaan vielä, joten kyselen ensi kerralla neuvolassa vähän lisää aiheesta.

  VastaaPoista