maanantai 13. joulukuuta 2010

Yliannostus

Tänään on ehkä 5+3 ja elellään tuskaisen hitaita piinapäiviä. Oireistosta voin ilomielin todeta, että nyt on tissiosasto tosi kipeä ja aika ajoin jo ellottaakin vähän. Mahan alue tuntuu erikoiselta, välillä kipuilee, välillä tuntuu siltä, että olisi tehnyt liikaa vatsalihaksia. Ajoittain polttelee myös vähän alaselkää (etenkin työtuolissa ja toisaalta autoa ajaessa), mutta se helpottaa, jos vaihtaa asentoa tai vähän jaloittelee. Kauhea jano on koko ajan, vettä menee varmaan 3 litraa päivässä ja sen mukaan sitten saa pissallakin juosta. Se, että on oireita, on kuitenkin vaan hyvä asia! Nämäkin nyt havaitut oireet on tosi laimeita, eli ei millään tavalla haittaa elämää, tekevät vaan mut kovin onnelliseksi.

Pian koittaa se päivä, kun edellinen plussa vuosi ulos ja luonnollisesti se rajapyykki pelottaa. Pelko on jatkuva olotila. Koko ajan takaraivossa nakottaa, että jos nyt antaudun haaveilemaan ja suunnittelemaan, niin tämä onni viedään meiltä pois. Ennen 16 päivän päässä odottavaa ultraa, en uskalla oikein antautua ajattelemaan raskautta, toisaalta en tunne samaa lapsettomuusahdistustakaan. Odottavien maailma tuntuu kaukaiselta ja vieraalta. Liian paljon uusia asioita, joista pitää ottaa selvää, muttei vielä uskalla. Tuntuu, että on aika hukassa ja olo on yksinäinen. Tähän tunnemyrskyyn sain pikantin lisän viikonloppuna.

Olin lauantaina kummityttöni 3-vuotissyntymäpäivillä ja sain kyllä kieltämättä yliannostuksen pienten lasten äitejä. Paikalla oli 8 lasta, joista 7 oli alle 4-vuotiaita ja se yksikin taisi olla ehkä eskari-ikäinen. Voi jösses sitä ulkopuolisuuden tunnetta!! Mieskään ei ollut mukana, joten olin tilanteessa ihan totaalisen yksin. Jotenkin erityisen karmaisevaa oli se, että jos yritin jollekin lapselle jotain selittää tai "leikkiä", niin se äiti oli hetkessä siinä paikalla seivaamassa tilannetta. Ihan kuin en olisi osannut yhtään toimia juuri hänen lapsensa kanssa. Se oli tosi ahdistavaa ja pelottavaa ja siitä tuli paha mieli...

Asiaa ei tietenkään yhtään helpottanut se, että sen jälkeen menin kahden läheisen ystäväpariskunnan kanssa syömään. Toisilla on 7 kk ikäinen ja toisilla 1 v 3 kk ikäinen lapsi, lapset olivat hoidossa. Ja äidithän tietenkin puhuivat vaan lapsista, unista, syöttöväleistä, siitä miten lapset nyt pärjää kun ne on hoidossa jne... Sitten jälkeenpäin ihmettelivät, että miten mä olen niin hiljainen Huhhuh, miten oli ahdistunut mieli sen jälkeen. Erityisesti se iski kun ajelin eilen kotiin ja toiselta näistä äideistä tuli viesti, että "oltiinkohan me liian äitejä eilen, kun olit niin hiljainen?" Tuli ihan sikapaha mieli, kun olo oli niin käsittämättömän ulkopuolinen, muttei tilanteelle olisi voinut oikein mitään tehdäkään. Ei kai toisten ihmisten tilannetajua oikein voi muuttaakaan.

Loppuukohan tämä tuska ikinä?

3 kommenttia:

 1. Nuo sinun ristiriitaiset fiilikset kuulostaa hyvin tutuilta. Mutta se taitaa kuulua ihan asiaan varsinkin ensimmäisen kolmanneksen aikana, että on ihan pihalla tai ulkopuolinen olo. En itsekään tuntenut kuuluvani oikein mihinkään porukkaan, kun takaraivossa kalvoi vain ajatus, että päivä kerrallaan pidetään tämä nyt sisällä. Itsellä vielä puolessa välissä raskauttakin tuli tilanteita, kun ihmeteltiin kovasti ettenkö vieläkään ole hankkinut mitään vauvalle tai suunnitellut sen enempää tulevaa.. Silloinkin vielä menin päivä kerrallaan ja odotin että aika kuluu ja selviytymismahdollisuudet kasvavat ennenkuin alan miettimään mitään pinnasänkyjä tai rattaita tms.. Kyllä sitä ehtii, kannattaa nauttia vain niistä virstanpylväiden saavuttamisista ja koittaa olla huolehtimatta tulevaa, nauttia vain siis olostaan juuri nyt. Niinkuin olet nyt noiden oireiden kanssa tehnytkin. :)

  VastaaPoista
 2. Halaus ja voimia.
  Kyllä se siitä ajan kanssa helpottaa.


  -Anna

  VastaaPoista
 3. Kiitos ihanat kommentoijat. Näinhän se menee, että elämässä tapahtuu mullistavia asioita ja ystävyys ja muut sosiaaliset suhteet muuttavat muotoaan. Joskus jakoi kaiken ystäville, nyt ja tähän ja aikaisempaankin tilanteeseen verrattuna tuntemattomien vertaistuki nousee arvaamattomaan arvoon.

  Jokainen päivä tätä raskautta on tässä vaiheessa minulle yksi saavutettu virstanpylväs. Aika matelee, mutta niin sen kai kuuluukin. :)

  VastaaPoista