maanantai 7. helmikuuta 2011

Hyppy tuntemattomaan?

13+4

Uskallan varovasti kurkistella tulevaan. Kaikkeen siihen, mitä lapsettomana on odottanut tapahtuvan "sitten joskus". Joskus alkukesästä, ehkä kesäkuun alussa tai viimeistään juhannuksen tienoilla lopetan työt. Jään kesälomalle ja siitä sitten 7.7. alkaen äitiyslomalle. Tätä tietoa ja aikataulua olen odottanut siitä asti, kun annoimme vauvalle luvan tulla.

Asumme pienellä paikkakunnalla. Täällä asuu alle 5000 asukasta, eli paikka todellakin on pieni maaseutukunta. Työssä käymme molemmat naapurikunnassa 10-15 km:n päässä kotoa. Työssäkäyntipaikkakunnalla on noin 10 000 asukasta. Kuten ehkä olen ennenkin kirjoittanut, olemme molemmat töiden perässä tänne muuttaneita. Itse olen tullut Helsingistä ja mieheni Tampereelta, isoista kaupungeista siis. Olemme tavanneet kuin ihmeen kautta täällä ja löytäneet toisemme. Ilman toisiamme meistä kumpikaan tuskin asuisi täällä enää.

Täällä asumisessa on paljon hyvää. Asuminen on edullista ja luonto on lähellä ja kaunista. Takapihalta pääsee koirien kanssa suoraan metsään. Ilma on puhdasta hengittää eikä ruuhkia ole. Eläminen ja oleminen on turvallista, juoppoja ei näy, kotirappuun kuseksivista narkkareista puhumattakaan. Taloakaan ei tarvitse lukita yöksi, eikä tarvitse sydän syrjällään huolia, jos takaovi jää päiväksi auki. Niin ja... meillä on molemmilla kolutuksiamme vastaava vakituinen työpaikka tässä akateemisten pätkätyöläisten maailmassa.

Kuitenkin päivä päivältä ja vuosi vuodelta enemmän vakuutumme molemmat siitä, että täältä on päästävä pois. Kaipaamme sosiaalista elämää, ystäviä, perheitä, kaupunkia. Sitä, että olisi harrastusmahdollisuuksia, voisi joskus käydä ehkä keikalla tai poiketa kahvilassa. Haluamme muuttaa kaupunkiin. Käytännössä emme voi lähteä ja hypätä uuteen elämään, ellei ainakin toinen saa työpaikkaa muualta. Ensimmäisen askeleen jälkeen asioilla on tapana järjestyä.

Nyt tuntuu, että ensimmäistä kertaa ikinä edessämme häämöttää mahdollisuus uudesta tulevasta. Myttynen. Myttynen muuttaa elämämme joka tapauksessa, mutta siinä sivussa on mahdollista, että vihdoin pääsemme pois. Pois täältä. Ajatuskin saa hymyn huulille ja olon levolliseksi. Ehkä tämä kaikki nykyinen loppuu joskus.

Pelkästään kotiin ja yksin lomalle jääminen pelottaa minua. En osaa edes sairastaa yhtä kokonaista päivää ilman, että tuntuu, että seinät kaatuvat päälle täällä eläessä. Yksikin tai viimeistään toinen päivä saa aikaan tunteen, että seinät kaatuvat päälle. Uskon, että sitten jos ja kun myttynen joskus syntyy, elämään tulee uutta sisältöä niin, että kotona oleminen ei ole ihan niin vaikeaa, mutta siihen mennessä on selvittävä jopa kaksi kuukautta yksin, ehkä onneksi osin miehen kanssa yhteisellä kesälomalla. Yksinäisyys ja täysin sosiaalisista kontakteista eristynyt elämä pelottaa. Miten saan päivät kulumaan?

Äitiysloman aikana on mahdollista, että mies löytää uuden työpaikan. Sitten voimme laittaa oman talomme myyntiin, etsiä uuden kodin ja aloittaa uuden elämän uudessa paikassa. Uskon, että kun aika tulee, löydän kyllä itselleni sitten uusia mielenkiintoisia töitä.

Kaikki tämä tulee vaatimaan meiltä uskallusta. Uskallusta hypätä johonkin, mistä ei tiedä, mitä tuleman pitää. Uskallusta luopua tutusta ja turvallisesta. Pelkästään myttysen tulo on uutta ja tuntematonta kaikkineen, mutta sen rinnalla voi tulla paljon muutakin.

Tällä hetkellä tuntuu, että en todellakaan aio palata takaisin vanhaan työhöni, sinänsä kurjaa, sillä pidän työstäni ja työkavereistani. Toivon, että meissä on riittävästi "munaa" hypätä tuntemattomaan. Ja toivon, että kesän jälkeen aukeaa monta miehelle sopivaa kaupunkityöpaikkaa (mielellään Helsingistä, Tampereelta tai Lahden seudulta).

Paljon uutta ja jännittävää edessä. Huh!

6 kommenttia:

 1. Tulkaa Tampereelle :). Muutos on pelottavaa ja ainakin meikäläisellä ollut aikamoinen kriisin ja myllerryksen paikka. Luulisin, että lapsen saaminen käynnistäisi samankaltaisia kriisitunteita. Mutta vanhasta luopuminen ja uuteen sukeltaminen on kaikesta huolimatta parhaimmillaan aivan mahtavaa. Ehkäpä elämää parhaimmillaan :). Uskon, että muutosten kokeminen vahvistaa ja rohkaisee sukeltamaan muutoksiin jatkossakin.

  VastaaPoista
 2. Minulla on ihan samat fiilikset. Paluu vanhaan työhön ei kiinnosta. Mies saisi työn kautta suht helposti siirron ulkomaille ja se oli suunnitelmissa ennen vauvauutisia. Nyt mietityttää, uskalletaanko me lähteä kahden pienen kanssa kauas tukijoukoista. Ei ehkä uskalleta. Todennäköisesti minä etsin äitiysloman aikana uuden työn tai muutamme Suomeen, jos mies saisi Helsingin konttorista paikan...

  Voi silti olla, että vauvojen syntymä muuttaa kaiken. Moni on yrittänyt sanoa, että uuden työn aloitus äitiysloman jälkeen on yhtä tuskaa. Mitäs sitten, jos vanhaan duuniinkin palaaminen ahdistaa?? Kumpi on parempi?

  VastaaPoista
 3. Em, Voi kunpa päästäiskpuin Tampereelle. :) Molemmat tykätään kaupungista ja siellä aiotaan naimisiinkin. Ehkä tällä kaikella odotuksen odotuksella on ollut tarkoituksensa ja se oikeasti mahdollistaa kaiken uuden. Tällaisille vähän nynnyillekin. :)

  Mimmi kiitos kommentistasi. Yksi syy pelkoihini täällä on myös se, ettei meillä ole mitään turvaverkkoa. Vain toisemme. Uskallusta siis vaatii jääminenkin. Uusia töitä en pelkää, ehkä jopa odotan. Odotan kaikkea sitä mikä edessä odottaa.

  VastaaPoista
 4. Tulkaa pk-seudulle. Täälläkin on nimittäin ihan siedettävää :). Hienoa, että alkaa näyttää siltä, että haaveita ja unelmia saattaa kerralla toteutua useampiakin. Toivotaan edelleen parasta.

  VastaaPoista
 5. Napa, juu mielellään tultais sinnekin! Mun kaikki kaverit ja perhe on tosiaan siellä. Asuntojen hinnat on vain ihan käsittämättömiä, se taitaa olla se huono puoli sitten. Työmahdollisuudet olis kyllä siellä parhaimmat mitä muualla... Aika ja jonkinlainen kohtalo taitaa näyttää mihin päädytään. Haaveilu on huippukivaa! Toivotaan vaan parasta tosiaan.

  Kiitos muuten tunnustuksesta. Olen huomioinut sen, mutten vielä pannut toteen. :)

  Kaikkea parasta sinne myös!

  VastaaPoista
 6. Itse olen Tampere-ihmisiä. Olen täällä asunut vuosia, välillä Helsingissäkin.Ikävöin tänne, Palasin sitten takaisin kun Hkin häly alkoi ahdistaa.. Tampere on Sopivan suuri kaupunki minun makuuni! TOivottavasti en koskaan joudu muuttamaan pois täältä! :)Toivon teille onnistumista työnhaussa, että tekin pääsette ihmisten ilmoille! ;)

  VastaaPoista