lauantai 20. maaliskuuta 2010

muotopuolia simppoja?

terveisiä TYKY-päivältä! Oltiin laskettelemassa ja oli kyllä ihan huippuihanaa pään tyhjennystä! Mut on kiikutettu rinteeseen 4-vuotiaana ja parikymppiseksi saakka laskin säännöllisesti, ensin suksilla ja kolmetoistavuotiaasta alkaen laudalla. Nyt en ole kuitenkaan moneen vuoteen ollut mäessä, vuokrasin sukset ja oli ihan älyttömän hienoa!!

Mäkeä laskiessa tyhjeni pää uutisesta, jonka ehdin saada juuri ennen reissulle lähtöä, kun kävin heittämässä auton kotiin... Pyydettiin nimittäin väestöliitolta meidän potilastiedot. Miehen spermanäytteen tuloksista silloin klinikalla saatiin odottaessa tieto määrästä ja liikkuvuudesta joka oli hyvä. Nyt kuitenkin tossa paperissa on myös ne tarkemmat tulokset, jotka jäi silloin soittamatta.

Nyt tulokset näyttää kuitenkin siltä, että
siittiöiden tiheys 76 milj/ml (yht. 478,8 milj)
eteenpäin liikkuvia siittiöitä 54 milj/ml
a) nopeasti suoraan eteneviä 11 %
b) hitaasti eteneviä on 60 %
c) paikallaan liikkuvat 11 %
d) liikkumattomiakin 18 %.
:( Viitearvo on kuitenkin ilmoitettu niin, että a > 25 % tai a+b > 50 %, joten kuivilla ollaan.

Kaiken lisäksi
muodoltaan normaaleja on vain 5 % (viitearvo >15 %)
epänormaaleja siis 95%!! Näistä epämuotoinen pää 95 %, epämuotoinen kaula tai keskikappale 38 % ja epämuotoinen häntä 1 %.

Lisäksi spermavastaaineiden kohdassa on IgC 17 % (viitearvo <10>

Täytyy ruveta nyt googlettamaan, että mikä merkitys tuolla muodolla oikein on sitten... :( Vähän tuli leimit fiilikset, kun jotenkin olin tuudittautunut siihen, että kaikki onkin ok. Höh.

Ja ovistakaan ei oo kuulunut. Tosin eilen en testannut ja tänä aamuna ei ollut lämpömittaria. Höh siitäkin.

2 kommenttia:

  1. Heippa! Tuosta epämuodostuneiden määrästä tulin tänne höpottämään. Olen siitä jonkun verran ottanut selvää ja siitä on vissiin eri asiantuntijat vähän eri mieltä. Olen kuullut, että Väestöliitossa oltaisiin yleisesti sitä mieltä, että siittiöiden muoto ei juurikaan vaikuta mihinkään. Joillain klinikoilla taas ollaan eri kannalla. Meidän lääkäri sanoi, että se, että siittiöistä suurimmalla osalla on epämuodostuneet päät pienentää kyllä selkeästi hedelmöittymisen todennäköisyyttä. Tämä johtuu siitä, ettei epämuodostuneen pään omaavat siittiöt pääse tunkeutumaan munasolun sisään. Mutta lääkäri kuitenkin korosti, että vaikka 100 % siittiöistä olisi epämuodostuneita, silti spontaaneja raskauksia tapahtuu. Teillä oli kuitenkin tosi iso määrä siittiöitä näytteessä (meillä siittiöiden kokonaismäärä näytteessä oli 114 miljoonaa, jota sitäkin kehuttiin hyväksi). Siittiöiden suuri määrähän tarkoittaa myös sitä, että normaalimuotoisia siittiöitä on paljon. Raskaus on siis varmasti hyvin mahdollista :) Tarvitaan vaan sitä onnea vähän enemmän kuin niillä joilla iso osa siittiöistä on muotovalioita, niin me ollaan asia ajateltu.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Sissi! Joo meille lääkäri nimenomaan Väestöliitossa tosiaan sanoi, että kun määrä ja liikkuvuus on ok,niin ei se muoto sitten niin tärkeää olisi...hmpf...

    Noh joka tapauksessa syödään tässä clomikierrot "alta pois" ja siirrytään sinä aikana julkisen puolen jonoon. Mies kyllä oli sitä mieltä, että soittaa vielä klinikalle ja kyselee vielä vähän tosta muodon merkityksestä ja myös siittiöiden vasta-ainetesti tuloksen merkityksestä. Siitä en paljoa tietoa löytänyt... Että suosittelisko ne sitten sitä inssiä jo clomien kaveriksi...

    Kiitos kommentistasi! Vertaistuki on kyllä vertaansa vailla... :)

    VastaaPoista