keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Nobel-palkinto

Maailmalla on myönnetty lääketieteen Nobel-palkinto koeputkihedelmöityksen kehittäneelle Robert G. Edwardsille. Luin ensimmäisenä uutisesta jo pari päivää sitten ja heti teki mieli linkittää uutinen naamakirjaan.

En kuitenkaan tehnyt sitä, vaikka sillointällöin tuleekin linkitettyä erilaisia omaa elämää koskettavia uutisia ja nostettua niitä esiin. Tämä uutinenhan paljastaisi samalla koko maailmalle, että juuri ME taidamme kärsiä tästä ongelmasta ja tulemme todennäköisesti tarvitsemaan Nobel-palkitun kehittämää menetelmää. HUI!

Monesti olisi vaan niin kovin paljon helpompi olla, jos ihmiset tajuaisi, että lapsia ei tehdä noin vaan. Tai no toiset tekee, toiset ei. Me ei.

Miksi ihmeessä lapsettomuudesta ja hedelmättömyydestä ei vaan voi puhua luontevasti? Vaikka niin, että kun kahvipöydässä keskustellaan siitä, minkä ikäisiä lapsia kenelläkin on, niin olisi ihan normaalia sanoa, että "meidän lapsi voisi olla vuoden vanha, mutta häntä ei ole saatu alulle" tai että "meille ei ehkä koskaan tulekaan lapsia". Näin ei kuitenkaan voi sanoa, koska ihmiset eivät osaa ottaa tällaista tietoa vastaan, tieto shokeeraa ja itseä alkaa itkettää. Niissä tilanteissa tunnen itseni jälleen ulkopuoliseksi ja on vaan helpompi katsella seinille tai poistua omaan työhuoneeseen. Ja työkaverit jatkavat mahani mahdollisen kasvun kyttäämistä, koska olenhan jo 30 ja vakaassa parisuhteessa.

Tästä pääsemmekin luontevasti siihen, että lämmöt olivat aamulla laskeneet ja päivä on muutenkin alkanut väärinpäin. Näin ollen kirppulassa lasketellaan suosiolla kohti uutta kiertoa ja pienin askelin kohti IVF:ää, joka häämöttää ehkä jossain tulevaisuudessa. Kiitos Robert G. Edwardsin ennakkoluulottoman työn.

5 kommenttia:

 1. Voi Kirppu, mua harmittaa ihan hurjasti sun puolesta, jos lämpöjenlasku tarkoittaa tätiä. Mutta pidän edelleen peukkuja pystyssä tälle kierrolle!

  Meillä mies puhisi ihan hiilenä, kun uutisissa oli siitä, että katolinen kirkko paheksuu Nobel-palkinnon jakamista koeputkihedelmöityksen kehittämiselle. Se on vaan niin helppo paheksua asioita silloin kun ne eivät kosketa itseä ja tämä asia kuitenkin koskettaa vain vähemmistöä. Ehkä tämä Nobel-palkinto osaltaan rikkoo edes hieman sitä lapsettomuuden tabua.

  VastaaPoista
 2. Täälläkin pidetään hurjasti vielä peukkuja, jotta onnistaisi!

  Mietin itse, miten hirveän onnekkaita ollaan: vielä sukupolvi (30 vuotta) sitten oltaisiin oltu toivottomasti lapsettomia - nyt on yhtäkkiä IVF tarjolla melkien kaikille (ainakin länsimaissa) :-).

  Minuakin kummastuttaa suuresti tuo Vatikaanin valitus: muka hoidoissa heitetään alkioita hukkaan?! Ja kuitenkaan esim. vakavien sairauksien hoito ei ole em. kirkolle mikään ongelma, vaikka niiden kehittelyssä on käytetty yhtä lailla eläviä soluja. No, onneksi Vatikaanin valta ei ulotu enää näille leveysasteille :D

  VastaaPoista
 3. Kiitos tytöt! Kyllä se uusi kierto tuli tutun täsmällisesti neljäntenätoista päivänä ovulaatiosta, mitäpä muutakaan. Kaivetaan piikit siis naftaliinista ja aloitetaan OI II.

  Itsekin kiinnitin huomiota Vatikaanin kantaan ja sen uutisointiin. Jos olisin nostanut nobel-uutisen keskusteluun, niin olisin varmasti myös julkisesti ärissyt katolisen maailman yksisilmäisyyttä...

  Mutta täytyy vaan nyt tyytyä siihen, että onneksi sitä itse elää jotenkin sellaisessa (luterilaisessa) yhteiskunnassa, missä ei onneksi ole samanlaisia ihmeellisiä ristiriitaisuuksia ja on mahdollisuus saada apua lapsettomuuteen. Mikää yhteiskunta ei ole täydellinen, mutta on meillä täällä loppujen lopuksi aika moni asia hyvin. :)

  VastaaPoista
 4. Voihan kökköjen kökkö. Paljon jaksamista sinne! Onko teillä joku suunnitelma, että kuinka monta näitä ovulaation induktioita tehdään? Vaikka toivottavasti ei ole tarvetta tehdä enää kuin tämä yksi.

  VastaaPoista
 5. kiitos, sanos muuta. Tätä samaa tehdään vielä toinen, sitten systeemiin yhdistetään inssi kahden kierroksen ajaksi. Siinähän tämä syksy sitten meneekin, tutulla kaavalla. :)

  VastaaPoista